Logo

Budapest 1117, Pázmány Péter sétány 1/A
Posta cím: H-1518 Budapest Pf.32
Titkárság telefonszáma: +36-1-372-2500/1088
Fax: +36-1-372-2811
e-mail: cszabo [AT] elte [DOT] hu

ELTE

Lumineszcens kormeghatározó laboratórium (LD labor)

 


Elérhetőség

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C, -1. emelet, 00.325 és 00.722 szoba
Kapcsolattartó: Novothny Ágnes
Telefonszám: +36-1-372-2500/1803
e-mail: agnes [DOT] novothny [AT] gmail [DOT] com


 

Általános ismertető a lumineszcens kormeghatározásról

A lumineszcens kormeghatározás a radiometrikus kormeghatározások csoportjába tartozik. Használata világszerte egyre elterjedtebb, mert a földtörténeti közelmúlt (negyedidőszak) üledék-felhalmozódási és eróziós folyamatainak kormeghatározása, a környezet alakulása és a klímaváltozás összefüggéseinek feltárása érdekében értékes információkat szolgáltat. A módszer lényege az egyes ásványokban (kvarc, földpát, cirkon) a háttérsugárzás hatására csapdázódott töltések mennyiségének (a lumineszcens jel nagyságának) mérése, mely arányos az eltelt idő mennyiségével, ezáltal a minta betemetődésének/felhevítésének ideje – vagyis a lumineszcens kor – meghatározható. A módszer használható eolikus, fluviális, glacio-fluviális, vagy tengeri-tavi üledékek datálására. Két fő típusa: a termolumineszcencia (thermoluminescence: TL) és az optikai lumineszcencia (optically stimulated luminescence: OSL). A különböző lumineszcens módszerekkel meghatározható időintervallum néhány 10 évtől több 100 000 évig terjed.

 

Risø TL/OSL DA-20 C/D luminescence reader_1

HRisø TL/OSL DA-20 C/D luminescence reader

 

Általános ismertető a lumineszcens laboratóriumról

A lumineszcens minták előkészítésének és mérésének helyszíne az ELTE TTK KKMC. A laboratórium két részből áll: egy lumineszcens előkészítő- és egy mérőlaboratóriumból.
A lumineszcens minták előkészítéséhez (szárítás, kémiai előkészítés, megfelelő szemcseméret leválasztása, a kvarc és a földpátok szeparálása) egy speciális, vörös fénnyel megvilágított, minden egyéb fényforrástól elszigetelt mintaelőkészítő laboratóriumban zajlik.
A szintén vörös fénnyel megvilágított lumineszcens mérőlaboratóriumban egy Risø TL/OSL DA-20 C/D gyártmányú, automatizált termo- és optikai lumineszcens leolvasó berendezés működik, amely alkalmas szobahőmérséklettől 700°C-ig történő hevítéses, valamint infravörös (870 nm) és kék fénnyel (470 nm) történő optikai gerjesztésre (OSL). A lumineszcens mérések gyors és pontos végrehajtásához szükséges a nagy befogadóképességű, sorozatméréseket lehetővé tevő 48 mérőhelyes, mérőhelyenként külön is fűthető mintatartó, automatizált vákuumkamrás mintacserélővel. A minták besugárzása béta-forrással történik.

 

A műszer: Risø TL/OSL DA-20 C/D luminescence reader

● Gyártó: Risø DTU
● Beszerzés 2011 júniusában a Baross Gábor pályázat eredményeként
● Beszerzési ár: bruttó 90 000 EUR (24.3 MFt)

 

Fontosabb műszaki paraméterek

● szobahőmérséklettől 700°C-ig hevíthető
● infravörös (870 nm-es IR LED, >135 mW/cm2) és kék fényforrás (470 nm-es kék LED, >80 mW/cm2)
● 48 mérőhelyes, mintacserélő
● béta-sugárforrás (90Sr/90Y, 1,48 GBq)

 

Főbb alkalmazási területek

A vizsgálat alkalmas a közép- vagy késő-pleisztocén, illetve a holocén üledékek kormeghatározására, és így komplex folyamatok megismerésére (pl. negyedidőszaki szárazföldi üledékes rétegsorok datálásával paleoklíma változások, felszínfejlődés vagy folyóvízi mederdinamika rekonstruálása).

Alkalmazható:
● eolikus üledékek
● fluviális üledékek
● glaciális, glacio-fluviális üledékek
● tavi, tengeri üledékek
● barlangi üledékek
● vulkáni kőzetek lumineszcens kormeghatározására
Továbbá:
● régészeti leletek, vagy lelőhelyek
● égetett agyagedények
● téglák kormeghatározása
● műtárgyak eredetiségének vizsgálatára

 

Aktuális és tervezett kutatási témák

A lumineszcens laboratórium alapkutatási feladatai elsősorban a földtörténeti közelmúlt (negyedidőszak) üledék-felhalmozódási és eróziós folyamatainak kormeghatározására irányulnak. Emellett célunk még az archeológiai leletek kormeghatározási módszereinek továbbfejlesztése, továbbá az előző eredmények integrálása a Raman mikrospektroszkópiás laboratóriumban kivitelezett anyagvizsgálatokon alapuló kutatási programokba.

Már futó és tervezett projektjeink:
● Dunai teraszok lumineszcens kormeghatározása
● Tiszasasi homokfeltárás datálása
● Gödöllői-dombság löszeinek kormeghatározása
● Basaharci löszfeltárás kormeghatározása
● Dél-Dunántúli löszfeltárások kormeghatározása

 


Vissza a lap tetejére

FaLang translation system by Faboba
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline